Цікавості
"Кампа-а-ай!" або день, про який не згадають самі японці
«Кампа-а-ай!» - неодмінно почуєте ви, якщо опинитеся в компанії святкуючих японців. «Кампай» можна перекласти як «пий до дна» або «пий насухо», і лунає цей заклик на всіх заходах перед першим ковтком саке, пива, вина, шампанського і практично будь-якого іншого алкогольного напою. Сьогодні, 1 жовтня, в календарі - День японського вина (Nihon-shu-no Hi). Для іноземців, величезна кількість яких знає про цей напій вже не з чуток, назвe дня можна просто і зрозуміло перевести як «День саке».
Відразу ж хочеться обмовитися, що День саке не є ні національним святом, ні загальнонародним вихідним днем в Японії. При всій своїй любові до різних видів саке більшість японців, взагалі-то, і не знає, і не згадає такий день, якщо ненароком зайде мова.
День саке був заснований Центральними зборами профспілки виноробів Японії в 1978 році в якості професійного свята. Не випадково був обраний і день 1 жовтня: на початок жовтня дозріває новий врожай рису, і у виноробів починається новий рік виноробства. За традицією більшість виноробних компаній і приватних виноробів починають виготовлення нового вина з 1 жовтня, відзначаючи в цей день початок нового року виноробства.
І в завершенні розповіді про День саке - кілька правил «умілого і розумного» вживання саке, яких японці намагаються дотримуватися... що, якщо чесно, не завжди виходить.
- Пийте легко і радісно, з посмішкою
- Пийте не поспішаючи, дотримуйтеся свого ритму
- Звикайте пити за їжею, обов'язково закушуючи
- Знайте свою норму пиття
- Хоча б 2 рази в тиждень влаштовуйте «дні відпочинку для печінки»
- Не змушуйте нікого пити насильно
- Не пийте алкоголь, якщо тільки що випили ліки
- Не пийте «залпом», не примушуйте нікого так пити
- Закінчуйте пити найпізніше до 12 години ночі
- Регулярно проходите медогляд печінки