+38 (0432) 60-31-06
+38 (097) 935-67-69
+38 (095) 837-37-04
+38 (063) 813-86-63
+38 (094) 905-01-06
office@youtravel.net.ua
youtravel
+380972819319



Архів мандрівки




Мандрівка в новорічну казку


Дата мандрівки: 16 грудня 2018 р.

Категорія мандрівки:

Складність мандрівки:

Програма мандрівки:
- Новорічна розважальна програма для діток від Твоя Мандрівка!
- Бананова ферма
- Фабрика ялинкових іграшок

Обговорення


Повернутись


;



Опис мандрівки


Бананова ферма

Історія "короля бананової республіки" почалася ще з шести років, коли покуштувавши апельсин вирішив виростити своє дерево - і воно дійсно дало плоди через 23 роки.

Вже набагато пізніше Анатолій почав займатися розведенням фруктових дерев професійно і отримав дивовижні результати. Тепер у нього вдома є власні тропіки та субтропіки, а гранат і інжир росте у нього цілий рік просто у дворі! До речі це захоплення не в новинку для наших широт. Ще до революції 1917 року за Санкт-Петербургом Олександр Меньшиков побудував теплиці, протяжністю п'ять кілометрів. Це місто апельсинів Катерина II назвала Оренбаумом. А у Франції ще в XVII столітті апельсини почали вирощувати в скляних будиночках. Їх назвали оранжереями - від французького "оранж" - апельсин.

Все це надихнуло Анатолія на те, щоб присвятити цьому захопленню все життя. Спочатку свої фруктові дерева він вирощував на балконах і верандах. А потім, щоб пристосувати екзотичні рослини до нашого клімату і зробити так, щоб вони давали відмінні плоди круглий рік, Анатолій Патій перевтілився в констуктора-новатора і створив теплицю, яка працює як кондиціонер і як термос. Саме в такій дивовижноій оранжереї розкинулися справжні бананові і цитрусові дерева, побачити які сьогодні може кожен. При -1°C один за вікном в теплиці справжній рай +28°C і це без будь-якого опалення - не без гордості конструктор унікальної теплиці демонструє холодні батареї. Свій винахід Анатолій запатентував в 1994 році в Німеччині. І сьогодні в світі немає нічого подібного. Адже навіть в крижаному Челябінську і на Сахаліні при температурі -40°C в таких теплицях зберігається +7°C без опалення. А вишуканим фруктовим деревам якраз це і потрібно.

Незважаючи на те, що свої володіння Анатолій і все в окрузі називають "банановою фермою", зростає на ній не тільки улюблені ласощі мавпочок. Хоча банани і правда займають тут почесне місце - під них виділена окрема теплиця, яку Анатолій називає тропіками - саме такий клімат там вдалося відтворити. Але проникнути в неї можна тільки через субтропіки - ще одну теплицю, в якій повноправними господарями стали цитрусові.

Апельсинові і мандаринові дерева, кілограмові лимони і навіть дерева-сади, на різних гілочках яких ростуть і апельсини, і лимони, і лайм, і грейпфрут - все це нагадує справжній рай.

Є тут і зовсім екзотичні деревця. Наприклад, наранхилла - нектар богів, найсмачніше рослина світу. Це унікальне дерево знайшли в Андах - в 1933 році, а спробувавши плоди, виявили в них смакові якості всіх фруктів світу: ананаса, суниці, ківі, манго, фейхоа. Анатолію це деревце привезли з Мексики, і тепер воно також числиться в багатій колекції селекціонера.

Що ж до бананів, то наш Мічурін вивів особливий карликовий сорт, який назвав "київським". Справа в тому, що звичайні бананові дерева, які ростуть в Африці, досягають трьох метрів у висоту. Важко виростити таке у себе в квартирі. А новий вид цілком можна посадити в горщик і тримати не тільки в теплиці, а й у себе вдома. До речі, назва "бананове дерево" - дуже умовне, адже насправді банани - це трава.

Ростуть на фермі також дерева авокадо і черемойі, маслини і оливкові дерева, псідіум - суничне дерево і корісса, яка дає плоди зі смаком ананаса і суниці. Є і кавове дерево, яке дає 700 грамів відмінною арабіки. Його плоди дуже смачні і нагадують черешню. А кісточки чистять, сушать і підсмажують на листі, отримуючи відмінний арабська кава.

До речі, якщо ви думаєте, що бананова ферма продає банани на ринках і в супермаркетах - це не так. Насправді Анатолій займається розведенням і продажем унікальних саджанців.

Розмножують цитрусові тут же, в теплицях, методом повітряного вкорінення. Зрізають кору, чіпляють кульок з землею і мохом і зав'язують. А через два місяці з окремих гілок отримують готові деревця з кореневою системою. Їх зрізають і садять в відра або горщики. А потім - продають.

Фабрика ялинковых прикрас

У Київській області знаходиться за часів Радянського Союзу функціональна фабрика яллинкових прикрас. Відкрита вона була в далекому 1946 році і виявилася однією з трьох існуючих в Союзі фабрики дитячих іграшок, де виготовляли новорічні прикраси для всіх республік.

Потрапляючи на фабрику розумієш, що з сорокових років в ній мало що змінилося. Виробництво іграшок ділиться на кілька етапів і до цих пір більша частина технологічних процесів здійснюється вручну.

Склодувний цех. Перший етап виробництва майбутньої іграшки починається зі скляної трубки. Її довжина близько 2-х метрів, а діаметр - близько 4-5 см. Склодув розм'якшує трубку за допомогою газового пальника і розділяє її на частини (заготовки). Потім заготовку знов підігрівають і з неї склодув видуває шар. Скло дуже швидко нагрівається і також швидко стине, тому треба обережно і рівномірно, інакше кулька лопне. З однієї такої трубки виходить 6 кульок діаметром 80 мм. На фабриці виготовляють кульки діаметром 40, 80 і 120 мм.

В останні кілька років на фабриці виготовляються тільки кульки (напевно, ще і верхушки, куди ж без них), тому як вони порівняно прості в виробництві, та й минув вже той час, коли ялинку прикрашали різноманітними звірятками, бурульками тощо.

На сьогоднішній день в цьому магазині працює 11 жінок пенсійного віку. Кожна з них за зміну повинна виготовити близько 200 прикрас.

Фарбування кульок. Далі йдемо в художнє приміщення, де працює лише одна людина. Жінка окунає кульки у відро з аміачною фарбою і ставить сушитися під лампи. Конвеєр, на якому сушать скляні прикраси, рухається за допомогою фізичної сили тієї самої жінки. Ось така автоматизація процесу. Варто наголосити, що в цьому цеху крім холоду ще й жахливий запах, а майстер працює без яких-небудь засобів захисту, і так кожен рік.

Прямуємо до цеху серебрянки. Як ви вже зрозуміли автоматизацію на фабриці навіть і не пахне. Новорічна кулька, потрапляючи сюди зі склодувного цеху, очищається сжатим повітрям, після чого в середину неї наливають розчин солі срібла, аміачної та дистильованої води. Кульки  опускають у ванну з теплою водою, температура якої близько 40°С. 5-10 секунд - і в красивій дзеркальній кульки можна побачити своє відображення. Тепер прикрасу перевертають і залишають сушитися.

І, звичайно ж, художники. Велика й холодна кімната, 10 художників та багато-багато готових новорічних кульок. Жінки прикрашають ялинкові іграшки залежно від замовлення, прийдешного року та країни, в яку йде цей витвір. 80% іграшок готується для експорту, і лише 20% залишаються в Україні, більша частина з них - корпоративні замовлення.

На фабриці будь-яку ялинкову прикрасу можна придбати у художників або в магазині, а за додаткову символічну плату вам їх підпишуть.




Макрозйомка


Кількість фотографій: 57


Мої фотографії зроблені в режимі макрозйомки на дешевій цифровій мильниці Olympus C-180

Перегляд



Повернутись